Ekiplerin, fikir üretme ve etkili kararlar verme konusunda bireysel olarak kişilerden daha iyi performans göstermeleri gerekir. Özellikle potansiyellerini ortaya koyması ve sonuçların alınması halinde daha da güçlü ve heyecan vericidir. Gerçek bir takım olduğunuzda sihirli bir fikir üretme ve sorunlara karşı çözüm olasılıkları daha yüksektir… ama ne kadar güvenmeliyiz.
Takım geliştirme, bilinçli ve sıkı çalışma gerektirir. Lego parçaları gibi birçok hareketli parça içerir: Roller, hedefler, karakterler yani her renk tonuna sahiptir.
Konuya, hedeflerle ilgili temel bilgilerle ve yaklaşım tarzlarını öğrenmekle başlayabiliriz. Doğaçlama yaklaşımlarla yani her personel kendinden bir şeyler katarak spontane davranmalı. Ardından sorunlara nasıl yaratıcı bir şekilde yaklaşılması gerektiği konusunda her fikre bir kıvılcım olmalıyız. Özellikle de değişime ayak uydurmak için yardımcı olmaktan kaçınmamalıyız. Sadece çalışma şeklinizde küçük değişiklikler yapmak olmadığını fark etmeliyiz artık. Gerektiğinde iş modelini değiştirme cesaretine sahip olmak gerekir. Sonuçta, bunu yapmazsanız, yakında bir başkası yapacaktır.
Bilgi ve bilginin katlanarak büyüdüğü dünyamızda yaşam boyu öğrenme arayışı içinde olmamız kaçınılmazdır. Bu yaklaşımlar, yeni fikirlerin uyarılmasını, farklı bakış açılarını içerebilir. Ekibinizin yaratıcılığı ve performansı üzerinde olumlu etki yaratacak birkaç fikir ancak bunları daha da çoğaltmak mümkün;
- Ortak ve güçlü bir amaç etrafında toplayın. Takım performansındaki sorunların temel nedenlerinden biri, aşırı değişkenlik ve motive edici bir amaç eksikliğidir. Dünyayı kurtarmaya gelen süper kahraman olmasa da ekiplerin amacını veya proje amacını daha yükseğe, anlamlı bir seviyeye yükseltmek mümkündür. Takımı anlamlı ara hedeflere odaklayarak, hedeflere yönelmesini sağlayın.
- Rolleri netleştirin. Ekibinizdeki herkesin kendi rolünü özümsemesi ve geliştirmesi ve ardından takımla paylaşmasını sağlayın. Bijonları gevşemiş gıcırtılı tekerler gibi farklı ama giderilebilecek basit sorunların dikkatinizi dağıtmasına ve kargaşa yaratmasına müsaade etmeyin.
- Öğrenen ekipler oluşturun. Ekibinizin odaklandığı alanda veya sektörün ilgi alanı dışında da olsa dikkat çekici ölçüde yenilikçi ve başarılı ekipleri belirleyin. Bir kıyaslama ortamı oluşturun. Örneğin, BT’de olan bir şirkette müşteri hizmetleri ekibine liderlik ediyorsanız, kendinize şu soruyu sorun: Apple müşteri hizmetlerimizi nasıl değiştirirdi? Hangi verilerimizden yararlanabilirdi? Bazen de bu konuları irdelemek için ekibinizi küçük çalışma gruplarına ayırabilirsiniz. Ve geri bildirim alın. Belki bazı fikirleri uygulamaya koyabilirsiniz. Neden olmasın ki!..
- Bir rakip oluşturun. Hiçbir şey sizi ve meslektaşlarınızı yenilikleri karşılamaktan alıkoyan etkili bir rakip gibi duygularınızı besleyemez. Tam tersine bu duygular sizi kamçılar ve ekip çalışmanızı canlandırır. Eğer sağlam, dişli bir rakibiniz varsa, harika! Onlarla rekabet etmek ve onlarla yarışmak için meydan okuyun. Bir rakibiniz yoksa ekibinin enerjisini ve yaratıcılığını teşvik etmek için oluşturmayı deneyin. Herkes yarışmanın hayali olduğunu biliyor olsa da bu tarz bir yaklaşımla çok zengin bir senaryonun planlaması ve alıştırmaları grubunuzu canlandırabilir.
- Alternatif çerçeveleme yoluyla sorunlara yaratıcı yanıtlar geliştirin. Sorunları farklı şekiller de tanımlamak için ekibinizle birlikte çalışın. Örneğin, bir rakibinizin yeni ürün lansmanını bir tehdit olarak algılayabileceğiniz gibi bir fırsat olarak da değerlendirebilirsiniz. Ekibi önce pozitif düşüncelerle donatmaya ve ardından ekip olarak olası çözümler geliştirmeye teşvik edin. Takım performansının boşa harcanması, ortaya konulmaması veya isteksizlik çok tehlikeli bir durum yaratır. Fikirleri hayata geçirmek biraz zaman ister, sabır gerektirir ve değer vermek gerekir ama değdiğini görmekte güzel bir duygudur.
- Ekibinize nasıl konuşacağını öğreterek tartışma kalitesini artırın. Ekip tartışmalarından en iyi şekilde yararlanmak için farklı düşünme metotlarını kullanın. Gerçekler, kanıtlar, duygular, fikirler, riskler, fırsatlar, faydalar da dahil olmak üzere tüm grubu bir amaca odaklayın. Bu sürecin önünde engel olmak yerine kolaylaştırın. Tartışma karmaşasının azaldığını, fikir üretiminin ve çözüm fikirlerinin önemli ölçüde geliştiğini göreceksiniz.
Konuyla ilgili düşünce ve varsa deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?