Liderlik burada başlar.

2019’da Daha Etkin Bir Lider Olmak İçin…

2018’in şu son aylarında liderlik gücünüzü geliştirerek ve cilalayarak özellikle de sık sık karşılaşılan şu beş konuyla mücadele ederek 2019 yılında liderlik basamağının daha üst kısmına geçmelisiniz. Tabii ki başarı istiyorsanız.

Neden mi? Çünkü planlı bir çalışma ile ekibimize çok şeyler katabilir ve harika bir yönetmen olarak olumlu sonuçlar alabiliriz. Peki, bulunduğumuz noktadan nereye doğru yönelmeli ve ilerlemeliyiz? Özellikle de belirsizliklerin hakim olduğu günümüzde 2019 yılının nasıl sürprizler içinde olduğunu düşünerek şu konularda daha iyi bir lider olmak için sahneye adım atmalıyız:

Sorununuzu seçin: Bunu hem kendimizden hem de dış kaynaklı sorunlar olarak değerlendirebiliriz. Kendimizle ilgili yüzleşmemiz gereken konular var mı? Bunun için yeni bir yaklaşım veya daha fazla çaba gerektiren hangi konular olabilir? Personelin katkısını göz ardı ediyor muyuz? Ne yapmamız gerektiği konusunda saplantılarımız veya kişisel sınırlarımız var mı, varsa neler?

Yaşanan ortak zorluklar yönetsel etkinliğe bağlıdır. Sorunların farkında olduğunuzda çalışanlara ilham verebilir, geliştirebilir ve onlara liderlik edebilirsin. O halde önemli liderlik sorunlarını açıkça tanımlama ve onunla ilgili bir şeyler yapmayı seçme zamanı. Ama yalnız hareket ederek değil. Soruna karşı meydan okuyarak, kişilere yardımcı olacak fikir ve destek sunarak ve iş birliği içinde.

Kendimiz kaynaklı olmayan birçok sorunla da ilk kez karşılaşırken bu konularda da aynı şekilde dikkat gerektirir. Aksi takdirde küçük dalgalanmalar fırtınalara dönüşebilir. Tabii ki gerekli çevikliği ve esnekliği gösterilmediğinde sizi aradığınız çözüme ulaştıracak doğru adresi bulmakta bir o kadar zor: Çok sayıda fikir, çok sayıda yer ve çok sayıda fırsatlar arasında bocalamaya başlarız.

Yeniliklerin önüne set çekmeyi bırakın: Siz veya diğer yöneticiler hatta çalışanlar bir yenilik öne sürüyorsa onları dinleyin ve değerlendirin. Karışık, anlaşılmaz veya çelişen mesajlar gönderip göndermediğiniz konusunda düşünmek için kendinize biraz zaman ayırın. Yenilikler, doğrudan desteğe ihtiyaç duyar ancak aynı zamanda rutin liderlik davranışları tarafından sabote edilebilir.

Kendinize sorun: Yaratıcı olmalarını teşvik ediyor muyum? Bir taraftan “yaratıcı ol” derken diğer taraftan yeni fikirlere sırtımı dönüyor muyum? Dinliyor ve ilgi gösteriyor muyum? Aşağıdan yukarıya bilgi akışını kısıtlarken, vurgulayarak “dikkat et” yaklaşımıyla yeniliği yukarıdan aşağı doğru itiyor muyum? Sorgulamadan tüm cevapları almış gibi davranıyor muyum? Bir fikir gelişmeden önce eleştirel düşünüyor muyum?

Belki de yeniliği teşvik eden yollarla liderlik konusunda daha fazla şey öğrenmenin zamanı geldi.

Değişime el atın: Önemli bir değişim, farklılık gibi değişen düzeylerde sürekli değişime uğrarsanız, kendi bakış açınızı ve yaklaşımınızı nasıl değiştireceğiniz konusunda öngörülebilir, ferahlatıcı bir fikir verin.

Çalışmalarınız, güncelliğini yitirmiş eski model fikirler veya aynı düşünce sistemi içinde kaldığında yeni araştırma, fikir ve düşüncelerden yararlanamazsınız. Değişime alan açmak için kişilere rehberlik ederek önlerini açmalıyız. Onların kendi değişim davranışlarını yönetmesini, tepki vererek sorgulamalarını ve değişim mekaniğini etkili bir şekilde özümsemelerini sağlamalıyız.

İlk kademe yöneticilerine yatırım yapın: İlk kademe yöneticiler, özellikle bireysel katkıda bulunan kişiler haricindeki diğer kişilere liderlik ettiklerinde onları benzersiz zorluklarla karşı karşıya bırakmış oluruz. Bu durum geleceğin liderleri olarak onları tehlikeye atabilir, etkisizleştirebilir ya da raydan çıkmalarına neden olabilir. Bu nedenle, etkin iletişim, etki, ekiplerini geliştirme, risk alma ve inisiyatif kullanma konularında mücadele etme yeteneklerinin geliştirilmesi gerekir.

Yeni yöneticilerden oluşan bir havuzunuz varsa veya ön safta liderlik rolüne tepki gösteren bazıları varsa onlara liderlik geliştirme eğitimlerine yönlendirin. Onlara koçluk yapın, bir akıl hocası hazırlayın ve belirli ihtiyaçlarına yönelik ders, kitap ve çevrim içi kaynaklara yönlendirin.

Ayrıca siz de gereksiz türbülans yaratacak davranışlardan kaçınmalısınız. Örneğin, modası geçmiş olan hiyerarşinin kaygısını uyandıran kalıplaşmış örgütlenmelerden ziyade, akışkanlığı yaratan enerjik ekipler oluşturun. Ekip yapılarının, evrimleşeceği beklentisi içinde gerekli yetkinliklere sahip daha esnek, abartıdan uzak, anlaşılabilir ve sade bir yapı içinde çalışın.

Kendine Özen göster: Daha fazlasını yapmak ve daha fazlasına sahip olmak için acımasız bir odaklanma sürdürülebilir değildir. Tükenmişlik kişisel bir sorun olmakla birlikte aynı zamanda organizasyonel bir sorumluluktur. İş yükünüzü düşünün. Hangi işi değiştirebilir veya daha etkili olabilmek için hangi konularda yetkilendirme yapabilirsiniz? İş yaşam dengesi veya uyku, egzersiz ve beslenmenize dikkat edin.

Yaşamımızda ve tabii ki düşüncelerimizde biraz tutku, coşku olmalı. Tekrarlayıcı şekilde benzer ve sıklıkla olumsuz düşüncelerin zihnimizde dönüp durmasını, ısrarla olumsuz düşünmeyi engelleyin. Bir şey hakkında defalarca düşünme ve ona negatif duygular ekleme zihinsel süreci olumsuz etkiler, stres belirtileri yaratır ve direncin düşmanıdır.

Küçük bir ipucu daha vermek gerekirse 2018’in şu son günlerinde egzersiz programınıza zihinsel sağlık ekleyin. Zayıf bir zihinsel sağlığa sahip olmak günlük yaşamda işlevlerimizi, kim olduğumuzu, ne yapabileceğimizi ve yaratıcılığımızı belirgin şekilde etkiler. Sağlıklı bir beyin ise tam kapasiteyle çalışır; bu sayede dikkat, karar verme ve deneyimlerinizi hatırlama gibi görevleri yapabilirsiniz. Aktif ve enerjik olmanıza, yaşanan kargaşa ve yoğun iş temposunda daha iyi nefes almanıza ve sorunları çözmenize yardımcı olmak için hayatınıza aktiviteler ekleyin. Bir amaca odaklanmak, bu hedefe ulaşmamıza ve sonrasında başarıyı elde etmemize yardımcı olacak uygun stratejiler geliştirmeye nasıl odaklanacağımızı bilmekle ilgilidir. Fakat bedenlerimiz gibi, eğer beynimizi şekillendirmezsek, pek iyi çalışmazlar.

Unutmayın ki liderlik, giderek artan önemi ile farklı ve değişken zorlukları olsa da eski düşünce ve yaklaşımların ötesine bakmaya istekli olanlar için aşılmaz değil…

 

Evet, 2019’a sayılı günler kaldığı bugün, varsa deneyimleriniz ve düşüncelerinizi paylaşın, birlikte öğrenelim…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir