Yönetim, bir takım oyunudur. Ancak öyle an’lar, öyle işler var ki tek başımıza göğüslememiz gerekir. Bıkmadan, usanmadan, kendimize güvenerek, tecrübelerimize dayanarak, hayallerimize doğru nefes nefese tırmanmamız gerekir. Ayrıntıları değerlendirmeliyiz çünkü başarının gücü, ayrıntıların sadeliğinde gizlidir.
Her defasında bir adım atarak, kendimizi bir adım daha yukarı çekerek tırmanabiliriz. Belki birçok şeyden uzak kalabiliriz ancak tepeye çıkıp, manzaraya şöyle bir baktığımızda derin bir nefes çekeriz: İşte emeğimin karşılığı dediğimiz, başarıyı tattığımız ve bir sonraki hedefin arayışı içinde olduğumuz andır.
Başarı ve Gurur ikilisi
Kan ter içinde olsanız da bu devam edecek, bir projeden diğerine, bugünden yarına, dünden geleceğe. Madem ekip veya lider olarak bu yarışın her zaman içindeyiz, o zaman başarı ve gurur ikilisinden neden uzaklaşalım ki!..
Bazı şeyler bir tercih meselesi, bakış açısı veya yaklaşım tarzıdır. Kimileri yolda yürümeye üşenirken kimileri de da Ağrı dağına, Kilimanjaro veya Everest’e tırmanır.
Önemli olan risk alıp almadığımız, mücadele edip etmediğimiz ve istekli olup olmadığımızdır. Bazı işler kolay, bazıları da zor. Zoru başarmanın ise dayanılmaz bir çekiciliği, çekim gücü vardır. Hangisinden büyük bir haz alıyor, diğerine “keşke” demiyorsanız, özellikle de yetenek, coşku ve güce de sahipseniz neden zor olanı zorlamıyorsunuz?
Sihir kendi içimizde.
İhtiyacımız olan; kendimizi tanımak, kendimize inanmak ve özgüven.
Çünkü bunlar bulanıklığı netleştirir, kişilere büyük haz verir, heyecan katar ve bir sonraki zoru başarmaya yönlendirir.
Sizin ekibinizde veya çevrenizde gördüğünüz en önemli başarısızlık nedenleri nelerdir?
4 yorum “Başarının gücü ayrıntılardadır”
Basiret eksikliği…
Teşekkürler
1-İşletmelerde, kariyer planlamasının yetersiz.olması, çalışanların geleceğini görememesi, insan kaynaklarına gerekli önemin verilmemesi.
2- İşletmelerin başarısı çalışanların başarısından kaynaklanıyor gerçekte.. Başarı için Ekipte uyumluluğun sağlanması önemli..İşe alınırken bu konunun önemi dikkate alınmıyor. Eleman yetenekli, bilgili, özgüvenli olabilir.
Yönetim ekipte uyumlu çalışma ortamı sağlayamamışsa elemanlardan gerektiği gibi yararlanılamıyor, başarı sağlanamıyor.
En Önemli başarısızlık nedenlerinin kariyer planlaması ve ekipte uyumlu çalışma ortamının sağlanamaması olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla…
Ahmet bey, önemli konulara işaret ettiğiniz ve katkılarınız için teşekkür ederim.