Liderlik burada başlar.

Güçlü bir ekip yaratmak

 

Güçlü bir ekip, organizasyonun en zor dönemlerinde ve tüm kısıtlamalara karşın o çok zor dönemlerde; zoru başararak, krizden, zor şartlardan veya sorunlardan kurtulmamızı sağlayabilir. Ve güçlenerek çıkmanızı sağlarlar. Önemli bir iş, görev veya projenin başında bulunan güçlü bir ekiple başarı kazanmalarına güvenebilirsiniz.

  • Photo by Rune Haugseng on Unsplash

    Kaynaşmış ekipler, zor günler boyunca moral sağlamamıza yardımcı olan yakın bağlar kurarlar.

  • Başarılı ekipler, birbirlerinin güçlü yönlerini nasıl geliştireceklerini ve zayıf yönlerini nasıl şekillendireceklerini bilirler.
  • Güçlü ekipler esnek, uyarlanabilir, yaratıcı ve onlara verilen her görev için hazırdır.

Güçlü ve başarılı ekibin bir araya getirilmesi kolay değil. Önünüzde bütünün tüm parçaları olabilir, ancak hepsinin bir araya gelerek resmin bütününü ortaya çıkaracağına dair bir garanti yok. Etkili bir takımın özelliği, bireysel parlaklığın yani yıldız oyuncuların ötesine geçmesidir.

Liderlik belirli kişisel vasıfların ve insan ilişkisi becerilerinin ürünüdür.

Böyle güçlü ekiplerin içinde olmayı her insan ister ve lider / yöneticiler de böyle ekiplere sahip olmak arzusundadır. Bu yazımda böyle bir ekibi yaratacak faktörlerden üç tanesinden bahsetmek istiyorum;

  • Canlı tartışmalar

Yöneticiler, takımlarının toplantılarda söylediği her sözcüğü tamamen kabul etmesini isteyebilirler ancak bu yaklaşım kesinlikle sağlıklı değildir. Liderler, fikirlere katılmayan ekip üyelerini konuşmaya davet etmelidir – özellikle de eleştiri yapıcı bir şekilde ortaya çıkarsa.

Liderler asla mükemmel değildir. Muhalefet edenleri yani kendi bakış açılarına göre düşüncelerini söyleyenleri susturmak yerine yapıcı geri bildirim ve önerileri astlarından dinlemeli, bunlara olumlu tepki vermeli ve kişileri teşvik etmelidir.

  • Ortak vizyon ve beklentiler

Ekibin her üyesinin aynı kitabın sayfalarında olması gerekir. Ekibin hedeflerini hatta bu hedefleri bilmenin daha da ötesine geçerek; neden bu hedeflerin bulunduğunu da bilmenin yanı sıra anlamalıdır.

Projenin nihai sonucu ne/nasıl olacak?

Organizasyon için neden önemli?

Çalışanlar veya müşterilerimiz için neden önemli?

İş yerinde motive olmaları ve olmaya devam etmek için herkesin bu soruları cevaplaması gerekiyor.

  • Şeffaflık

Hollywood filmlerindeki ofis stilleri döneminde, yöneticiler çalışanlara karşı “bizler ve onlar” yaklaşımı eğiliminde idi. Mümkün olduğunca az bilgi, şüphe ve güvensizlik kültürüne yol açarak çalışanlara karşı mesafeli dururlardı. İletişim belirli bir düzeyde kaırdı.

Bugün ise işletmelerde daha şeffaf hale geliyor -hatta bazı organizasyonlar bu düşünceyi benimsedi. Daha şeffaflaştı, lider ve yöneticiler koridorlarda veya çalışanlarla etkileşim halinde. Birazda gelişen teknoloji, yeni rekabet şartları, pazar payı ve kaliteli personel temininin güçlüğünden. Şeffaflık, bu yeni yaklaşımın anahtarıdır. Bütün taraflar, birbirleriyle tamamen dürüst olmalı, hatta katılmayı istemeyecekleri bilgileri paylaşmalıdırlar.

Şeffaflık, iyileştirilmiş etkileşime ve daha fazla güven düzeyine yol açar. İnsanların ekstra bilgi ile güçlendirilmesi, iş ve ekibin çalışmalarına daha fazla katılım göstermesinin yanında bağlılık duygusunu da güçlendirir.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir