Şimdi buradayız. Başka bir yerde ve zaman da olmamız imkansız. Birçok kişinin alacağı kararları ise “Eğer” sözcüğü yönetiyor. “Eğer”ler genelde ertelemeyle, karamsarlıklarla sonuçlanır ve sorumluluklardan kaçmayı ortaya çıkarır. Kendimizi kandırmaya başlarız;
Eğer bu işi başarırsam kararımı vereceğim…
Eğer elimdeki projeyi bitirebilirsem yeni pazarlar yaratabilirim…
Eğer görüşmem olumlu geçerse iş benimdir diyebilirim…
Sorumluluklardan kaçan, başarısızlığa mazeret yaratan ve kendini hazırlayan gücümüzü, yeteneklerimizi ve geleceğimizi baltalayan “Eğer”ler.
Fillerin nasıl eğitiliyor biliyor musunuz? Henüz küçük bir yavru iken, bir zincirle bacağı bir direğe bağlanıyor. İlk zamanlar fil kaçmaya çalışıyor ama ne kadar uğraşırsa uğraşsın ne zinciri koparabiliyor ne de direği yerinden oynatabiliyor. Fil yavrusu ayağında zincirle büyüyor ve kaçamayacağını kabulleniyor. Özgürlük kavramını yitiriyor. İşte bu noktada ayağındaki zincir çözülüyor ve yerine konulan ince bir halatla birkaç santimetre boyunda tahtadan bir çubuğa bağlanıyor. Fil, bu koşullarda kolaylıkla kaçabilecek olmasına rağmen olduğu yerde kalıyor. Çünkü hala var olduğunu sandığı zincirini asla kıramayacağına inanıyor.
Başarı için inanmak gerekir.
“Eğer” demekle karşıdakine verdiğimiz mesaj “Yapamam, Hadi canım sen de, Başladım ama sanmıyorum…” demektir. Uçuk olmamak kaydı ile hayalini kurduğumuz birçok şeyi yapabiliriz. Bunun için tembellik yaparak, cesaretsizce ve korkak bir düşünceyle daha işin başında “Yapamam” dememeli ve yapabileceklerimizi de engellememeliyiz. Gün geldiğinde ve yapabileceklerimizi daha net gördüğümüzde, kaçırılan fırsatlara kendimiz de şaşırarak ve “Neden?” diye sormamak, kendimizi suçlamamak için; “kendine inan, önceliklerini belirle, risk al, kuralları yık, karar ver ve adımını at.”
Zig Zagler’in dediği gibi: “Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın.”